Fort Point Project Management and Margulies Perruzzi Architects complete 112,000 s/f headquarters for Iron Mountain

When preparing to relocate its global headquarters from 745 Atlantic Ave. to One Federal St., Iron Mountain, a worldwide provider of information storage and management solutions, seized the opportunity to completely re-envision its workspace.

Clearly articulated business goals drove thoughtful design, balanced workforce policies, and integrated healthy living into the space.

Working closely with Fort Point Project Management and Margulies Perruzzi Architects, Sarah Abrams, Iron Mountain’s senior vice president of global real estate, established formal project goals and objectives to manage and measure success throughout the process. As a result, the team focused on:

* Strict budget management and forecasting

* Detailed schedule oversight with exceptional project completeness by move-in

* Leveraging design to support business goals

* High level of LEED certification

* Successful change management by engaging employees throughout the process

* Minimizing disruption to business operations

Iron Mountain sought a high-performance, sustainable office environment to reflect its culture, to support its increasingly mobile workforce, to increase collaborative space and improve efficiency, and to support the company’s focus on health and wellness for its employees. Featuring an open, flexible, and efficient floor plan with individual workspaces, 100 fewer offices, and technology-supported conference and collaboration rooms, the high performance workspace design of Iron Mountain’s new global headquarters spans two floors with large 56,000 s/f floor plates. The decision to substantially reduce the number of private offices, and to keep perimeter windows accessible by placing those offices in the interior of the space, paved the way for the design. All offices and conference rooms feature glass fronts to promote better visibility. Low-height workstations are arranged in “neighborhoods,” encouraging collaboration while avoiding the feel of a large sea of people. To foster chance encounters between people in different departments and truly “connect” all employees, a dramatic, open, interconnected staircase was designed to unite the main reception area with the cafĂ© (called “the vault”) and training center directly below.

A major design objective was to provide for a mobile work program, subsequently branded Mobile Mountaineering. Based on job function, 150 of Iron Mountain’s 600 Boston employees enrolled in the program and are provided 100 workstations for a ratio of 1.5 employees to 1 seat. Approximately 40 Mobile Mountaineers found a partner with whom to “share” a workstation on alternate days, providing both with dedicated yet shared spa

To view full article via NEREJ, please click here